Com a metge m’he dedicat a la Radiologia.
Com a radiòleg m’he dedicat a l’ecografia.
Com a ecografista m’he dedicat a fer procediments intervencionistes guiats per ecografia (puncions, biòpsies, drenatges i, sobretot, ablacions de tumors amb radiofreqüència).
Com a radiòleg intervencionista he estat pioner a introduir noves tècniques com l’ecografia amb contrast, les ablacions amb radiofreqüència de fetge, de ronyó i recentment de tiroide.
Formació acadèmica
La meva formació acadèmica es completa el 1995 amb l’obtenció del Doctorat en Medicina i Cirurgia, sobre La utilitat de l’ecografia en l’estudi del mediastí, després d’haver assolit la carrera de medicina i l’especialitat en radiodiagnòstic el 1993.
Trajectòria professional
Faig la residència a l’Hospital Josep Trueta de Girona i continuo la meva formació professional a l’Hospital General de Granollers (1993-2003).
A partir del 1996 inicio la medicina privada a la Clínica Quiron de Barcelona i, des del 2012, al Centre Mèdic Teknon de Quironsalud.
El 2003 obtinc una plaça al Servei de Radiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron on exerceixo encara actualment.
Metge radiòleg intervencionista a l’Hospital Vall d’Hebron
El Dr. Xavier Serres i Créixams és metge radiòleg de l’Hospital de la Vall d’Hebron.
Té un paper molt rellevant en els tractaments quirúrgics combinats, fent procediments intraoperatoris amb els millors cirurgians, amb la màxima precisió. La seva atenció als malalts és d’una exquisita qualitat tant des d’un punta tècnic i científic, així com també des d’un punt de vista humà.
Metge especialista en procediments intervencionistes guiats per ecografia
La meva activitat professional s’ha centrat en els procediments intervencionistes guiats per ecografia. Cada dia, el nostre equip realitzem de quatre a cinc biòpsies pel diagnòstic de patologies en regions abdominals i del coll.
Un dia vaig calcular la quantitat aproximada de procediments intervencionistes que he arribat a fer al llarg de la meva vida professional i ara dec estar en més de 10.000 procediments intervencionistes guiats per ecografia.
Al llarg de la meva vida he arribat a fer, aproximadament,
més de 10.000 puncions i espero poder-ne fer 10.000 més!
Intervencions en tractaments oncològics
Hem estat treballant amb l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron (VHIO), duent a terme entre d’altres, mostres de teixit i biòpsies en pacients de l’àrea d’oncologia. Aquestes mostres són utilitzades en estudis moleculars, de biomarcadors i d’anàlisis genètiques. També he participat en estudis internacionals i, en relació a altres hospitals oncològics, la quantitat i qualitat de les mostres obtingudes en les biòpsies ha estat excel·lent o molt bona.
Actualment estem fent estudis relacionats amb la injecció de virus oncolítics i fàrmacs immunomoduladors intratumorals que requereixen un domini important de la trajectòria de les agulles guiades sota control ecogràfic.
Tractaments de la patologia tiroidal i cervical al Centre Mèdic Teknon
Actualment exerceixo la medicina privada al Centre Mèdic Teknon de Quironsalud on tracto la patologia tiroidal i cervical.
La meva especialitat són les alcoholitzacions de nòduls tiroidals quístics o mixtos i també ablacions amb radiofreqüència de nòduls tiroïdals, a més de procediments intervencionistes guiats per ultrasons com ablacions amb radiofreqüència de fetge i de ronyó.
Tractament de tumors sense irradiació
He estat el responsable del primer tractament que s’ha fet al món en humans per tractar un tumor hepàtic amb histotrípsia.
La histotrípsia és una nova tecnologia, basada en ultrasons focalitzats d’alta intensitat, per a fer tractaments de tumors sense irradiar, sense escalfor i sense fer cap mena d’incisió, aprofitant la força mecànica dels ultrasons per a destruir teixits tumorals. Aquest tractament desencadena una important resposta immunològica en contra del propi tumor.
Docència
Actualment soc professor associat de la Unitat Docent de l’Hospital de la Vall d’Hebron, de la Facultat de Medicina, de la Universitat Autònoma de Barcelona (del 2008 fins l’actualitat).
Anteriorment havia exercit la docència de la Radiologia en assignatures del grau de Medicina de la Universitat de Barcelona (2000-2003).
He publicat més de 30 articles i tres capítols de llibres.
He estat un ferm defensor de l’AIMS i de tot allò referent a l’aprenentatge basat en problemes.
També he estat tutor de residents acreditat, durant molts anys.
Investigació i recerca
Des de fa anys, està involucrat en diferents projectes de recerca i d’innovació tecnològica desenvolupats per ell mateix, fruit de la seva capacitat d’observació i de la necessitat de millorar processos d’aprenentatge i assistencials.
La FUSMED
En el VHIR, juntament amb la col·laboració del VHIO, he creat una nova línia de recerca anomenada FUSMED, dedicada als ultrasons focalitzats d’alta intensitat.
Una de les primeres activitats de la FUSMED ha estat una excel·lent tasca de divulgació científica a través de l’exposició itinerant “ULTRASONS: de la Natura a la Medicina”.
Es va inaugurar al CosmoCaixa de Barcelona (desembre 2021-gener 2022).
Posteriorment s’ha pogut veure al CaixaForum de Lleida (abril 2022) i al Museu de Ciències Naturals de Granollers (setembre-octubre 2023).
Simulador virtual Winco USG
També en el marc del VHIR, estic liderant projectes de recerca en docència i innovació tecnològica, destinats a la formació en fer puncions guiades per ecografia amb un simulador virtual.
Es tracta d’un robot educatiu virtual que incorpora processos d’IA per ensenyar com fer puncions i realitzar biòpsies percutànies, així com per la realització d’ablacions, guiades sota control ecogràfic.
S’adreça als estudiants de medicina, infermeria i veterinària i de moltes altres especialitats mèdiques i quirúrgiques.
Tasca divulgativa
Pel fet de treballar en un servei central, donem suport a tots els serveis de l’Hospital i col·laborem amb ells des d’un punt de vista assistencial com també de recerca.
Sóc referent en tots els procediments intervencionistes guiats per ecografia, molt especialment les ablacions de tumors hepàtics i renals i també de nòduls tiroïdals benignes (en aquest cas he estat el pioner a tot l’estat espanyol i part d’Europa).
He participat en 7 congressos internacionals com a moderador i també com a ponent.
Al llarg de la meva vida professional, he fet un nombre molt important de pòsters, comunicacions científiques i conferències arreu del món.
Publicacions
Ja des de l’inici
És coeditor del llibre “Radiofrecuencia. Ablación del nódulo tiroides”, juntament amb el Dr. José Luís Novelli i la Dra. Stella Maris Batallés del Rosario (Argentina).
El llibre es va presentar oficialment el 27/06/2023 a l’Auditori de la Clínica Teknon de Barcelona i està disponible en línia.
El Dr. Xavier Serres i Créixams és un treballador incansable, servicial i col·laborador, sempre al servei dels metges, clínics i cirurgians, que atenen pacients d’elevada complexitat. Tal i com deia el Dr. Josep Trueta ell també creu que la “Medicina és una ciència feta amb art”.
Recerca
El primer està relacionat amb el món de la docència i consisteix en un simulador virtual per ensenyar a fer puncions sota control ecogràfic. Actualment, disposa d’un producte mínim viable, a punt de ser comercialitzat per Medical Simulator que ha llicenciat la patent. També ha fet una patent d’un sistema per a fer puncions i biòpsies per aspiració que, a més a més, també permet fer injeccions de virus i fàrmacs intratumorals. D’aquest prototip, fabricat gràcies a Eurecat i la beca Llavor d’AGAUR i també gràcies a Idneo i la beca Producte d’AGAUR, també en té feta una patent que està sent examinada actualment. També està fent una nova patent sobre un nou disseny per unes agulles dedicades a aquestes injeccions intratumorals. Tots aquests projectes els fa amb l’acompanyament i el suport del VHIR (Institut de Recerca de la Vall d’Hebron).
Investigació
Actualment, en el marc del VHIR, estic participant també en el lideratge d’un assaig clínic pioner impulsat des dels EUA, amb el que hem tractat amb èxit en humans, per primer cop al món, dos tumors hepàtics amb una nova tècnica terapèutica d’ablació tumoral basada en ultrasons focalitzats d’alta intensitat, anomenada histotrípsia. Això va ser l’any 2018 en el marc de l’estudi Theresa. Ara mateix estem involucrats en un nou estudi en fase 1, multicèntric, amb hospitals d’Itàlia, Alemanya i Anglaterra per l’obtenció de la marca CE i hospitals de diferents estats dels EUA per l’obtenció de la marca FDA. El fet que el primer pacient que vem tractar tingués un efecte abscopal ha posat de relleu que el fet de triturar mecànicament un tumor, amb ultrasons d’alta intensitat, és capaç de generar una resposta immunològica en contra del propi tumor. Aquest fet mecànic de destrucció tissular, sense irradiar, sense cremar i sense incisions, i la resposta immunològica estan molt alineats amb els nous tractaments amb immunoteràpia que són una punta de llança en els tractaments oncològics. Per estudiar això hem rebut una donació de Cris Contra el Cáncer de 56.000 euros per a l’obtenció d’un aparell d’histotrípsia per a ratolins i un ecògraf. Aquests diners van a la FUSMED, una nova línia de recerca dins del GRIMM del VHIR que ha de servir per a fer recerca bàsica i clínica amb ultrasons focalitzats d’alta intensitat, concretament la histotrípsia. En el marc de la FUSMED hem volgut fer també difusió científica a l’entorn d’aquesta experiència professional i hem creat una exposició itinerant interactiva anomenada ULTRASONS: de la Natura a la Medicina. Fins ara hem exposat al Cosmocaixa de Barcelona, al Caixaforum de Lleida i aviat al Museu de Ciències Naturals de Granollers.
A més a més, també en el marc del VHIR, estic liderant projectes de recerca en docència i innovació tecnològica, destinats a la formació en fer puncions guiades per ecografia amb un simulador virtual. Hem realitzat un prototip com a resultat de la col·laboració amb les companyies Eurecat i Promax Health. Aquest prototip educatiu és una eina completament virtual per ensenyar al estudiants de medicina, infermeria i veterinària i moltes de les especialitats mèdiques i quirúrgiques, com fer puncions i realitzar biòpsies percutànies, així com per la realització d’ablacions, guiades sota control ecogràfic. Actualment el projecte ECOMEDPAD ha llicenciat la seva patent i el prototip s’ha convertit en un producte mínim viable per a ser comercialitzat de la ma de Medical Simulator que li ha posat el nom comercial de Winco USG i en menys d’un any estarà a punt per a ser comercialitzat.
També estic liderant un projecte pel disseny de nous aparells biomèdics, com és el cas d’un mecanisme de biòpsia i punció per aspiració. Per aquest projecte anomenat VACNUM hem rebut dues beques competitives d’AGAUR (Llavor i Producte). Com a resultat d’aquestes dues beques hem obtingut un prototip funcional que pot fer biòpsies i puncions per aspiració i podem programar prèviament la velocitat amb la que aquest nou aparell pot fer el buit. Hem obtingut uns resultats espectaculars fent proves amb tumors implantats en ratolins. Hem presentat una patent. Amb aquest sistema VACNUM també podem controlar la velocitat amb la que es pot fer una injecció. Aquest fet està plenament alineat amb el tema de la injecció intratumoral.
Abans de la pandèmia vam establir un acord amb una empresa que, malauradament, no ha tingut continuïtat, per crear una aplicació que ens ha de permetre expressar de forma esquemàtica i sintètica, en forma de dibuixos, els resultats dels estudis ecogràfics, dirigit, sobretot, a la creació de mapes ganglionars del coll en pacients amb patologia oncològica i dels que en cal un estret seguiment.